Tekstovi

Leto, idealna prilika za mršavljenje

Iako je početak leta bio kišan i neobećavajuć, juli je upotrebio svoju magiju i oterao kišne oblake, a sunce je zasijalo takvom silinom da se živa u termometru ovih dana penje i do blizu 40 stepeni celzijusa. S porastom temperature, došlo je i do promena u režimu rada pa smo tako svi ovih dana ležerniji, važni poslovi i obaveze se odgađaju, a teme i garderoba su laganii. Svima su nam sada u glavi samo more, plaža i odmor.  

U takvoj atmosferi lako je prepustiti se letnjoj lenjosti, lenčarenju i hedonizmu, ali šta mislite da umesto toga ovo vreme iskoristite da  učinite nešto dobro za sebe? Leto je ustvari idealno vreme da se pozabavite svojom težinom i gubitkom suvišnih kilograma.  

Na letnjim vrućinama na osećamo potrebu za svinjskom kolenicom ili sarmom i pečenjem. Telo nam samo poručuje da su mu sada potrebni vitamini i hidratacija pa je tako savršena prilika da umesto masnih prženih obroka posegnemo za svežim salatama, voćem, povrćem i ručno ceđenim sokovima. 

Brojni eksperti za ljudsku ishranu i nutricionisti tvrde da postoje letnji i zimski apetit – pasulj sa slaninom zimi, a paradajz s mocarelom leti i da apsolutno treba poslušati svoje telo šta nam poručuje. Sem toga, toplo vreme pogoduje procesu gubitka kilograma jer viša temperatura direktno utiče na smanjenje apetita.

Iz istog razloga i fizička aktivnost smanjuje apetit. Bavljenjem sportom ne samo da se sagorevaju kalorije već se i smanjuje glad jer se tokom sporta povećava telesna temperatura. 

Primetili ste, takođe, da se glava čoveka zacrveni kada jede ljutu hranu. Naučnici su utvrdili da isti efekat ima kapsaicin iz čilija, kao i đumbir čija specifična ljutina ima i slatkastu osvežavajuću notu limuna. Povećanje telesne temperature usled konzumiranja ljute hrane takođe smanjuje apetit.

Leti, zbog visokih temperatura i pojačanog znojenja, unosi se i više tečnosti što dodatno pogoduje topljenju masnih naslaga jer se time stvara osećaj punoće i sitosti u stomaku pa su ređi naleti gladi i smanjena je potreba za grickalicama između obroka.

Ovde treba biti oprezan i voditi računa čime leti gasimo žeđ. Najzdravije i najbolje piće za naše telo je obična voda, bez bilo kakvih dodati šećera, aroma ili pojačivača ukusa. Gazirana pića treba izbegavati, kao i alkohol jer se tako samo bespotrebno unose prazne kalorije bez ikakvih nutritivnih vrednosti. Takođe, alkohol otvara apetit pa vam onda na taj način dvostruko otežava postizanje željenih rezultata.

I dok tako bezbrižno uživate u toplim danima, plivate, igrate odbojku na plaži, vozite bicikl ili šetate pored reke, ne zaboravite na GREEN FIT biljne kapi, vašeg pouzdanog saveznika koji će vam pomoći da na potpuno prirodan način, brzo i lako stignete do vitke linije. 

Iskoristite letnju akciju koja traje do kraja ovog meseca i ostvarite pravo na dodatnih 15% popusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *