Tekstovi

Barski korov ili MOĆAN DIURETIK? Stari travari i lekari se slažu oko ovog

Mnogi će prezreti ovu biljku i reći da je u pitanju dosadan i vrlo žilav korov koji raste po vlažnim, podvodnim, kiselim livadama, njivama, močvarama i ritovima, ali će u tom slučaju napraviti veliku grešku jer će tako prevideti brojna dragocena i lekovita svojstva koja ova biljka ima.

Svojim izgledom podseća na mali bor ili jelku: igličast je, dugačkih listića poređanih u višespratnim pršljenovima oko stabljike. U našem narodu ga zovu i barska jela i konjogriz, a najpoznatiji je po imenu – rastavić, preslica ili konjski rep što je praktično i njegov naziv na latinskom  (lat. Equisetum arvense L. – Equisetaceae) latinska reči za konja je equus, a reč setaoznačava čekinju. 

Rastavić sadrži flavonoide, estre kafene kiseline, silicijumovu kiselinu i alkaloide. Silicijumova kiselina i flavonoidi doprinose adstrigentnom dejstvu i zarastanju rana prilikom spoljašnje upotrebe, dok kod unutrašnje upotrebe povećava diurezu i smanjuje sadržaj mokraćne kiseline u krvi povećanjem čišćenja i izlučivanja mokraćne kiseline

Prema Komisiji E rastavić se koristi kod infekcija urinarnog trakta, kamenja u bubrezima i bešici i spolja kod rana i opekotina. 

U narodnoj medicini se koristi za lečenje tuberkuloze, zapaljenja sluzokože bubrega i mokraćne bešike, kao hemostatik kod preobilnih menstrualnih krvarenja, u lečenju reumatskih oboljenja i gihta.

Budući da podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu, rastavić važi za jedan od najboljih tradicionalnih biljnih lekova protiv celulita i masnih naslaga koje se nagomilavaju u predelu bokova i zadnjice pa je zato čest počasni gost u preparatima za mršavljenje i detoksikaciju prirodnim putem.

Podršku bubrezima koji, osim što eliminišu toksični otpad koji proizvodi telo, održavaju i ravnotežu vode u telu, i jetri koja usled preopterećenosti može akumulirati masne materije može pružiti upotreba Green Fit biljnih kapi. 

Ove potpuno prirodne biljne kapi su nenadmašne kada govorimo o mršavljenju i detoksikaciju organizma na zdrav i prirodan način. U sastav Green Fit biljnih kapi pored herbe rastavića o kome smo do sad govorili ulaze i: list breze, kora krušine, plod morača i rizom đumbira. 

Poručite još danas i krenite i vi u galop ka savršenoj liniji i zdravlju!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *