Tekstovi

Najbolja hrana za zdravu i lepu kožu

Svi želimo zdravu, lepu i blistavu kožu, a hrana koju unosimo u svoje telo jednako je važna, ako ne i važnija, od proizvoda koje nanosimo na nju. Pogledajte koju hranu bi trebalo da uključite u svoju redovnu ishranu kako biste postigli negovan izgled kože.

1. Riba

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su losos, haringe, pastrmka, skuša i sardine, održavaju kožu gipkom, čvrstom i elastičnom, a takođe utiču i na ublažavanje upala, koje mogu da izazovu crvenilo i akne. Omega-3 masne kiseline takođe čine da vaša koža bude manje osetljiva na štetne UV zrake iz sunca. Da biste iskoristili sve benefite koje smo naveli, savetujemo da jedete ribu najmanje jednom do dva puta nedeljno. 

2. Avokado

Svi znamo da nisu sve masnoće iste i da postoje dobre i loše po naše zdravlje. E pa u ovoj podeli, avokado je prigrabio mahom ove dobre masnoće i zato bi ga trebalo što češće konzumirati. Sem toga što su nezamenjive za zdravlje srca, ove dobre masnoće održavaju vašu kožu fleksibilnom i vlažnom. Avokado je takođe dobar izvor Vitamina E koji štiti vašu kožu od oštećenja i starenja.

3. Orasi

Orasi su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina koje naše telo ne može samo da proizvede, a neophodno mu je za normalno funkcionisanje. Bogati su Omega-3 kao i Omega-6 masnih kiselinama, a sem toga, sadrže još i cink koji je telu neophodan za brz oporavak i borbu sa bakterijama i upalama. Pojedite šaku oraha umesto grickalica ili probajte da ih dodate u omiljenu salatu i vaše telo i koža će vam biti zahvalni.

4. Slatki krompir

Slatki krompir sadrži puno beta karotena koji održava vašu kožu zdravom ponašajući se kao prirodni blokator štetnih UV zraka. Kada jedete hranu bogatu beta karotenima (kao što je na primer slatki krompir, šargarepa, tikva, paprike, kajsije…), ovaj prirodni antioksidans ne samo što jača vaš imunitet i otpornost organizma, već i vaš ten dobija toplu, osunčanu boju i doprinosi zdravom i lepom izgledu kože. 

5. Crna čokolada

U slučaju da vam je trebao još neki razlog zašto da jedete čokoladu – evo ga! Uticaj kakaoa na vašu kožu je fenomenalan. Samo povedite računa da to bude crna čokoladu sa najmanje 70% kakaoa i bez šećera kako biste maksimalno iskoristili sve benefite ove poslastice.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *