METABOMAX kapsule

Bogat izvor VITAMINA B9 i B12

Detoksikacija, azot oksid + pojačivači energije

POKRETITE SVOJE TELO

Jabukovo sirće + koren cvekle iz METABOMAX kapsula smanjuju apetit, podižu energiju, snagu i vitalnost! Poboljšajte svoje performanse na potpuno prirodan način uz pomoć azot oksida koji će vam pomoći da povećate energiju, izdržljivost, snagu i oporavak tokom svih vaših treninga.

ZAŠTO UZIMATI JABUKOVO SIRĆE I KOREN CVEKLE?

METABOMAX kapsule jabukovog sirćeta i korena cvekle sa dodatkom vitamina B9 u B12, proizvode se u GMP sertifikovanom objektu. Naše kaspule su bez glutena, NE-GMO i napravljene su od potpuno prirodnih sastojaka vrhunskog kvaliteta. Prirodno pojačajte proizvodnju azotnog oksida koja je potrebna vašem telu!

SINERGIJA SUPERHRANE

Vaše nove omiljene kapsule superhrane za mršavljenje sprečavaju skladištenje suvišnih kalorija u obliku neželjenih masti što pomaže da se otope i najtvrdoglavije naslage sa vašeg stomaka. Ubrzajte svoj metabolizam i pojačajte sagorevanje masti u svom telu tokom dana kako biste brzo stigli do željenih rezultata!

UNESITE SVOJU PREPORUČENU DNEVNU DOZU

Dnevna doza METABOMAX-a (2 kapsule dnevno) sadrži 500 mg jabukovog sirćeta u prahu i 450 mg praha korena cvekle, kao i 100% dnevnih potreba organizma za vitaminima B9 i B12! 

JEDNOSTAVNA PRIMENA

Svaka boca sadrži 60 kapsula što je dovoljna količina za mesec dana. U samo dve kapsule dnevno dobijate punu snagu i vitalnost koja vam je potrebna da povećate svoju izdržljivost i oporavak nakon vežbanja!

SASTAV PROIZVODA

1. Jabučno sirće

Sirće (lat. Acetum) je u ishrani, odnosno kulinarstvu, vrsta priloga jelu, začin, konzervans, jako kiselog ukusa. Dobija se vrenjem (fermentacijom) praktično bilo kog prehrambenog izvora ugljenih hidrata, uključujući vino, melasu, urme, sirak, jabuke, kruške, grožđe, jagodičasto voće, tikve, kokos, med, pivo, javorov sirup, krompir, repu ili žitarice.

Jabučno sirće se priprema usitnjavanjem ploda jabuke do soka i pulpe. Ovoj smesi se dodaju kvasci i šećer, kako bi se ubrzao proces vrenja i sprečila fermentacija posredstvom „divljih“ sojeva kvasaca poreklom sa površine ploda. Nastali etanol se zatim oksiduje, u prisustvu dovoljne koncentracije kiseonika iz vazduha, do sirćetne kiseline posredstvom bakterija roda Acetobacter. Postoje različite modifikacije ovog osnovnog postupka proizvodnje jabučnog sirćeta.

Organoleptičke osobine i hemijski sastav jabučnog sirćeta zavise od sorte jabuke koja se koristi za proizvodnju, kao i tehnološkog načina proizvodnje. U jabučnom sirćetu, najveći udeo imaju voda i sirćetna kiselina (stono sirće koje se koristi u prehrani sadrži prosečno između 4% i 8% rastvorene sirćetne kiseline, a u nekim slučajevima i do 18%); potom etanol (najviše 0,5-1%, u zavisnosti od vrste sirćeta), isparljive voćne kiseline i niskomolekularni fenoli (doprinose aromi sirćeta), vitamini, mineralne soli, aminokiseline, polifenoli (npr. galna kiselina, katehin, kafena kiselina, ferula kiselina) i neisparljive organske kiseline (vinska, limunska, jabučna i mlečna).

Primena

Jabučno sirće se, u krajevima sveta gde jabuke uspevaju, već vekovima koristi u kulinarstvu, za pripremu hrane i njeno konzervisanje. Takođe, kao „kućni lek“ za primenu spolja, kod gljivičnih infekcija i opekotina od Sunca, ili internu primenu, za poboljšanje varenja. 

jabukovo sirće u flaši, ptičja perspektiva, jabuke i limun

Zabeležena je i tradicionalna primena kod akni (spolja), a jabučno sirće se u popularnoj literaturi navodi i kao izvor aminokiselina, anti-aging sredstvo (samo, ili sa medom), antiseptik (za GIT), za supresiju apetita, protiv artritisa, astme, za „čišćenje“ mokraćne bešike, poboljšanje cirkulacije, kod kolitisa, sredstvo protiv peruti, kao dekongestiv, kod oboljenja desni i zuba, za detoksikaciju organizma, protiv dijareje, protiv vrtoglavice, sekreta iz ušiju, ekcema, premora, protiv trovanja hranom, opadanja kose, alergijskog rinitisa, glavobolje, gorušice, hemoragije, štucanja, povišenog krvnog pritiska, visokog holesterola, za stimulisanje imunskog sistema, protiv infekcija, uboda insekata, nesanice, grčeva u nogama, za regulisanje menstruacije, protiv gojaznosti, proširenih vena, krvavljenja iz nosa, kongestije sinusa, lezija kože i sluzokože, te mu se pripisuje čitav niz potencijalno korisnih efekata po zdravlje. Međutim, nedostaje naučna potvrda velike većine aspekata primene. 

Do sada je izvedena samo jedna dobro osmišljena, dvostruko slepa, placebo-kontrolisana studija na humanim subjektima, kojom je ustanovljeno da je, kod gojaznih subjekata koji su uzimali 0, 15, ili 30 ml sirćeta (čemu odgovara 0, 750 mg ili 1500 mg sirćetne kiseline) gubitak telesne težine dozno zavistan i povećava se tokom studije. Nije uočena razlika u unosu hrane, ali je zabeležen prosečan gubitak telesne težine od 500 g za 12 nedelja u grupi subjekata koji su primali 15 ml sirćeta, do 1 kg za isto vreme u grupi subjekata koji su primali po 30 ml sirćeta. 

U obe grupe, uočeno je izvesno vraćanje telesne mase 4 sedmice nakon prekidanja uzimanja sirćeta. Takođe, uočena je pozitivna korelacija između konzumiranja sirćeta i povećanja osećaja sitosti nakon obroka, što može da ima izvesne koristi kod gojaznosti.

Pretpostavljeni mehanizam delovanja. Ispostavlja se da je jabučno sirće efikasno u supresiji brzine kojom glukoza ulazi u cirkulaciju i time snižava maksimalnu koncentraciju i sekreciju insulina. Odmah nakon konzumiranja sirćeta, javlja se značajno (31,4% – 40%) sniženje nivoa glukoze u krvi, koji se nakon 120 min vraća na prvobitni nivo. Ovo usporavanje može da ima povoljan uticaj na poboljšanje osetljivosti na insulin kod dijabetičara. Nije upoznat biohemijski mehanizam ovog usporenja, ali se pretpostavlja da sirće usporava želudačno pražnjenje. Sirće ne utiče na apsorpciju ugljenih hidrata ni na koji način.

PORUČITE METABOMAX kapsule klikom na link OVDE ili na dugme ispod:

2. Koren cvekle (Beta vulgaris L., Amaranthaceae)

Cvekla je dvogodišnja zeljasta biljka, koja se još od antičkih vremena koristi kao korenasto povrće, posebno u srednjoj, istočnoj i severnoj Evropi. Zbog svoje intenzivno crvene boje, koristila se i kao boja, a danas nalazi primenu i kao sirovina za dobijanje boje za hranu (aditiv cvekla-crvena, E162; betanin), koja se dobija ceđenjem soka korena cvekle, ili vodenom ekstrakcijom usitnjenog biljnog materijala.

Hemijski sastav

Koren cvekle sadrži mineralne materije (različite količine kalcijuma, fosfora, mangana, gvožđa, cinka i magnezijuma), vitamine (A, C, tiamin, riboflavin) i ugljene hidrate (uglavnom saharoza). Karakteristična boja potiče od hidrosolubilnih nitrogenih pigmenata koji se zovu betalaini (crveno obojeni betacijanini ili žuti betaksantini): betanin, betalminska kiselina, vulgaksantin. Koren cvekle sadrži i termolabilne fenolske kiseline i heterozide flavonola. Sadrži značajnu količinu neorganskih nitrata, za čije prisustvo se vezuju neki aspekti primene proizvoda na bazi korena cvekla.

Primena

Pored ishrane, koren cvekle se, u poslednje vreme, sve više koristi i u proizvodnji suplemenata za sportiste

U takmičarskim sportovima, smatra se da poboljšanje performansi od svega 0,5% – 1,5% predstavlja kritičnu razliku. S ciljem povećanja efekata treninga i povećanja performansi, sportisti često uzimaju brojne dijetetske suplemente. Prema Američkom koledžu sportske medicine (ACSM), pravilan izbor nutrijenasa i suplemenata, kao i prilagođavanje njihovog unosa u skladu sa treningom, neophodan je za postizanje optimalnih performansi kod sportista. 

Međutim, iako ih postoji veliki broj, nisu svi suplementi pokazali pozitivan efekat na performanse. Australijski institut za sport je klasifikovao suplemente kojima sportisti imaju pristup u nekoliko kategorija, u odnosu na nivo dokaza uticaja na performanse, uzimajući u obzir da efektivnost pojedinog suplementa takođe zavisi i od doze, kao i od vrste napora, jer i tip sporta ima uticaj na potencijalni ergogeni efekat suplementata.

U ovoj klasifikaciji, pored β-alanina, natrijum-bikarbonata, kofeina, kreatinina, i sok korena cvekle ima mesto u grupi suplemenata sa visokim nivoom dokaza da će, uz adekvatno doziranje, u pojedinim sportskim disciplinama dovesti do poboljšanja atletskih performansi.

Ergogeni efekat soka cvekle zasniva se na sadržaju nitrata. Uneti u organizam oralnim putem, nitrati se većim delom redukuju do nitrita posredstvom anaerobnih bakterija usne duplje, koje poseduju enzim nitrat-reduktazu, dok se nitriti odmah razlažu do azot-oksida (NO) i drugih oksida azota u kiseloj sredini želudačnog soka. Drugi deo nitrata ne biva redukovan posredstvom anaerobnih bakterija u usnoj duplji, već se apsorbuju u digestivnom traktu. Nakon sistemske apsorpcije, nitrati se koncentrišu i izlučuju pljuvačkom, gde se priključuju nitratima unetim oralnim putem (entero-salivarna cirkulacija). Nitrati i preostali nitriti se apsorbuju iz creva u cirkulaciju, što postaje bioaktivni NO u krvi i tkivima pod uslovima fiziološke hipoksije.

NO indukuje nekoliko fizioloških mehanizama koji utiču na iskorišćavanje kiseonika tokom kontrakcija skeletnih mišića. Redukcija nitrita do NO je olakšana tokom hipoksije, pa NO (kao vazodilatator) se produkuje u onim delovima mišića koji troše ili traže veću količinu kiseonika. Ovaj mehanizam omogućava lokalnom protoku krvi da se adaptira u skladu sa zahtevima za kiseonikom, obezbeđujući skeletnim mišićima adekvatnu i homogenu distribuciju. 

Uz to, budući da je reč o vrlo aktivnom signalnom molekulu koji utiče na brojne funkcije u organizmu u svim tkivima, NO se endogeno sintetiše oksidacijom L-arginina. Ovaj molekul, kao glavni vazodilatator, ima vrlo važne hemodinamičke i metaboličke funkcije, može da poveća dotok krvi u mišiće i poboljša transfer kiseonika u mišićima. NO može da poveća efikasnost mitohondrija i preuzimanje glukoze u mišićne ćelije, što poboljšava procese kontrakcije i relaksacije. 

Zbog svega navedenog, a kao bogat izvor nitrata, sok cvekle se preporučuje i u lečenju osoba sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, hipertenzijom, srčanom insuficijencijom i insulinskom rezistencijom. Konzumiranjem soka cvekle ostvaruju se bolji rezultati u odnosu na suplementaciju natrijum-nitratom.

Pored ergogenog, u naučnoj literaturi su opisani antioksidantni, antikancerogeni i antihipertenzivni efekat preparata korena cvekle.

PORUČITE METABOMAX kapsule klikom na link OVDE ili na dugme ispod:

3. Vitamin B9

Vitamin B9 (folna kiselina, folacin) postoji u različitim oblicima u namirnicama i organizmu, pa je cela grupa ovih jedinjenja poznata pod jedinstvenim nazivom „folati“. Folati najčešće sadrže različit broj ostataka glutaminske kiseline (2-7) i nemaju vitaminsku aktivnost dok se ne hidrolizuju u crevima do folne kiseline, a ona konvertuje u folinsku kiselinu (tetrahidrofolna kiselina), koja je biološki aktivni oblik ovog vitamina. 

Sintetisan vitamin je kristalna supstanca rastvorljiva u vodi. Folna kiselina je stabilna u kiseloj sredini, a veoma osetljiva u alkalnoj i neutralnoj. Termički tretman može da razori i do 90% folne kiseline prisutne u hrani. 

Folnu kiselinu sadrži lisnato povrće, kvasac, soja, pasulj, sočivo, jetra, mleko, sok od pomorandže. U voću se nalazi relativno malo lako apsorbujućih folata. 

Kao koenzim, učestvuje u prenošenju grupa sa jednim ugljenikovim atomom (metil, karbonil) u reakcijama sinteze brojnih jedinjenja: prevodi homocistein u metionin, glicin u serin, fenilalanin u tirozin, etanolamin u holin. Deficit folne kiseline dovodi do makrocitarne i megaloblastične anemije, dijareje, promena na jeziku, gubitak težine. Kod zdravih osoba, megaloblastična anemija se može javiti ukoliko se 3-5 meseci ne unosi ovaj vitamin.

Zdravstveni benefiti korišćenja Vitamina B9

 1. Folat ima ulogu u procesu deobe ćelije.
 2. Folat doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji.
 3. Folat doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina.
 4. Folat doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema.
 5. Folat doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina.
 6. Folat doprinosi rastu majčinog tkiva tokom trudnoće.
 7. Folat doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.
 8. Folat doprinosi normalnom stvaranju krvi.

Zdravstvene izjave u skladu sa Pravilnikom.

3. Vitamin B12

Pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Vitamin B12 predstavlja specifičnu grupu korinoida koji sadrže kobalt sa biološkom aktivnošću u humanom organizmu. 

Biljke ne sintetišu vitamin B12. Preživari, čiji je gastrointestinalni trakt bogat bakterijama, stvaraju i vitamin B12 koji se zatim apsorbuje u tkiva životinja gde se skladišti. Za apsorpciju vitamina B12 u organizmu čoveka, potrebno je prisustvo intrinzičkog faktora – mukoproteina. 

Postoji u više hemijskih formi: cijanokobalamin, nitrokobalamin, tiocijanokobalamin, metilkobalamin i svi pokazuju vitaminsku aktivnost.

Vitamin B12 se nalazi u jetri, mesu, mleku, mesu riba, školjkama, sirevima sa plesnima.

Vitamin B12 učestvuje u metabolizmu svih ćelija, rastu tkiva i održavanju funkcije CNS

Kao koenzim, odgovoran je za sintezu određenih komponenata DNK. Učestvuje u prevođenju malonil-KoA u sukcinil-KoA. Posebno se ističe njegova uloga u formiranju eritrocita, a neophodan je i za korišćenje folne kiseline kao vitamina u organizmu čoveka.

Simptomi deficita vitamina B12 su hematološki, neurološki i gastrointestinalni. Hematološki simptomi su identični kao kod deficita folne kiseline (megaloblastna, makrocitna anemija). 

Neurološki simptomi mogunastati i bez anemije, naročito kod osoba preko 60 godina i obuhvataju depresiju, kognitivne probleme, nesanicu, vizuelne probleme. Intestinalni simptomi deficita mogu biti dijareja, konstipacija, bol, flatulencija. Kod deficita vitamina B12 takođe se javlja anoreksija.

Zdravstveni benefiti korišćenja Vitamina B12

 1. Vitamin B12 ima ulogu u procesu deobe ćelija.
 2. Vitamin B12 doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema.
 3. Vitamin B12 doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji.
 4. Vitamin B12 doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina.
 5. Vitamin B12 doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema.
 6. Vitamin B12 doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.
 7. Vitamin B12 doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
 8. Vitamin B12 doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma.